“Брехт і Рільке під одним дахом?” Ремінісценція на вірш Р. М. Рільке “Осінній день” у “Матінка Кураж та її діти”

Автор(и)

  • Юрґен Гілесгайм
  • Райнгардт Ольденбурґ

DOI:

https://doi.org/10.35433/brecht.7.2021.50-54

Ключові слова:

Райнер Марія Рільке, Бертольт Брехт, Фрідріх Ніцше, “Матінка Кураж та її діти”, “Осінній день”, різдв’яна історія

Анотація

У статті йдеться про відкриття невідомих і неочікуваних ремінісценцій натвори відомого австрійського поета Райнера Марії Рільке у творчостіБертольта Брехта. Попри наголошення у численних літературознавчихдослідженнях, особливо у НДР, на показному атеїзмі та прихильномуставлення до ідей марксизму Б. Брехта, у творах автора можнапомітити сліди, можливо, несусвідомленого захоплення ідеями таобразами християнської релігії, які укорінилися у світогляді письменникаще в дитинстві. У статті проаналізовно п’єсу “Матінка Кураж та її діти”та вказано на аллюзію на відомий вірш Р. М. Рільке “Осінній день”, атакож присутність модифікованих мотивів з різдв’яної історіїР. М. Рільке. Також зображено вплив творчості Фрідріха Ніцше натворчість Б. Брехта.

Посилання

Brecht, Bertolt: Große kommentierte Berliner und Frankfurter Ausgabe. Hrsg. von Werner Hecht, Jan Knopf, Werner Mittenzwei und Klaus-Detlef Müller. Berlin, Weimar, Frankfurt/Main 1988-2000.

Nietzsche, Friedrich: Werke. Kritische Gesamtausgabe. Hrsg. von Giorgio Colli und Mazzino Montinari. Berlin 1967, Bd. VII, 3.

Sprenger, Karoline: Bertolt Brechts Hauspostille als Kontrafaktur lyrischer Zyklen des frühen 20. Jahrhunderts. Würzburg 2019.

Subik, Christof: Einverständnis, Verfremdung und Produktivität. Versuche über die Philosophie Bertolt Brechts. Wien 1982

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-25

Номер

Розділ

Статті