"У НЕТРЯХ ЗВ'ЯЗКІВ". БРЕХТ, КАСПАР НЕЄР І ЗАХІДНОНІМЕЦЬКЕ КУЛЬТУРНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПІСЛЯВОЄННОГО ЧАСУ

Автор(и)

  • Ю. ГІЛЕСГАЙМ Leiter der Brecht-Forschungsstätte der Stadt Augsburg, Germany

DOI:

https://doi.org/10.35433/brecht.8.2022.43-51

Ключові слова:

Бертольт Брехт, Каспар Неєр, Ґустав Ґрюндґенс, рецепція, післявоєнна Німеччина, нацистський режим, Свята Йоганна скотобоєнь, Тригрошова опера

Анотація

В статті йдеться про маловідомі, або й невідомі факти з творчої біографії Бертольта Брехта у перше повоєнне десятиліття, коли його починають перетворювати на ікону в мистецтві Німецької демократичної республіки. Але насправді митець, як і протягом всього життя, продовжує шукати різні шляхи для реалізації власних творчих планів та популяризації своєї творчості як в соціалістичній Східній Німеччині, так і в капіталістичній Західній. Бертольт Брехт відновлює досить активну співпрацю з Каспаром Неєром. Цей талановитий художник, з яким Бертольт Брехт товаришував ще з юнацьких років та мав низку спільних успішних театральних проектів до вимушеної еміграції 1933 року, не тільки не поїхав з Німеччини після приходу до влади нацистів, але й продовжив працювати з театрами далі, а після 1945 року швидко став успішним у "ворожій" для культурної політики НДР Західній Німеччині. Це один з декількох  прикладів неочікуваної творчої співраці Брехта, яка виходить за вузькі рамки його рецепції як суто соціалістичного автора і демонструє важливість першочергового для нього завдання досягнення саме творчого успіху, а не ідеологічної коректності. У післявоєнні роки Брехт готовий мати справу навіть з частково скомпроментованими митцями. Це суперечить поширеному і спрощеному та ідеалізованому образу митця як прихильника комунізму.

Посилання

Brecht, Bertolt: Große kommentierte Berliner und Frankfurter Ausgabe. (Im Folgenden abgekürzt: GBA) Hrsg. von Werner Hecht, Jan Knopf, Werner Mittenzwei und Klaus-Detlef Müller. Berlin, Weimar, Frankfurt/Main 1988-2000. Bd. 29.

Brecht-Handbuch, Bd.1. Hrsg. von Jan Knopf. Stuttgart, Weimar 2001.

Caspar Neher. Hrsg. von Gottfried von einem und Siegfried Melchinger. Velber 1966

Caspar Neher. Ausstellung im Schaezler-Palais zu Augsburg. Augsburg 1964.

De Ponte, Susanne: Caspar Neher Bertolt Brecht. Eine Bühne für das epische Theater. Leipzig 2006.

Hauff, Andreas: Caspar Neher und Kurt Weill. Ihre Zusammenarbeit und Freundschaft. In: Caspar Neher – Der größte Bühnenbauer unserer Zeit. Hrsg. von Christine Tretow und Helmut Gier. Opladen 1997, S. 90-124.

Hecht, Werner: Brecht-Chronik. 1898-1956. Frankfurt/Main 1997.

Hillesheim, Jürgen: Begrenzung und Ausgrenzung. Die Mauer in Bertolt Brechts Gedicht Der Blumengarten. In: Wortfolge 6-2022.

Klee, Ernst: Das Kulturlexikon zum Dritten Reich. Frankfurt/Main 2007.

Langer, Arne: Der Bühnenbildner als Librettist. Caspar Neher und Rudolf Wagner-Regeny im nationalsozialistischen Opernbetrieb. In: Caspar Neher – Der größte Bühnenbauer unserer Zeit, a. a. O., S. 125-149.

Loewy, Ernst: Literatur unterm Hakenkreuz. Das Dritte Reich und seine Dichtung. Eine Dokumentation. Frankfurt/Main 1983.

Lotte Lenya. Eine Autobiographie. Hrsg. von Davis Farneth. Köln 1999.

Mühr, Alfred: Deutschland, Deine Söhne. Wien 1977.

Schumann, Gerhard: Besinnung. Von Kunst und Leben. Bodman 1974.

Schumann, Gerhard: Die Lieder vom Reich. München 1935.

Tretow, Christine: Caspar Neher. Graue Eminenz hinter der Brecht-Gardine und den Kulissen des modernen Musiktheaters. Eine Werkbiographie. Trier 2003.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-02-28

Номер

Розділ

Статті